PR-cikk elhelyezés. Kérj árajánlatot: » KAPCSOLAT « Szolgáltatás Budapest. Életmód - Télikert - Laptop. Honlap SEO

2020. 09. 17.

Ezeket vásárold meg az ovikezdéshez!

óvodás ágynemű vásárlás
Hamarosan itt a szeptember és megkezdődik az óvoda. A kiscsoportosok számára ez nagy mérföldkő, főleg, ha korábban nem jártak bölcsödébe. Bár valószínűleg addig is volt napirendje, az óvoda akkor is újdonság lesz a számukra. Korán reggel be kell érni, majd játék, evés és alvás. A szülők számára is fontos pillanatok ezek, hiszen az édesanya többségében ekkor tér vissza nyolcórás állásába. Az óvodakezdéshez azonban több dologra is szükség van. Be kell szerezni az óvodai mindennapokhoz elengedhetetlen dolgokat, amik az alváshoz, a tisztálkodáshoz és a játékhoz fontosak.

Ahogy az iskolások számára, úgy az ovisoknak is szükséges pár dolgot megvásárolni a nagy nap előtt. Bár többségében játszani, enni és aludni fognak, ezekhez is kell pár felszerelés. Ide tartozik az ágynemű, a tisztasági csomag, a váltóruha, illetve a saját személyes kis tárgyaik.

Ebből a cikkből kiderül, hogy miket kell megvásárolni az óvodakezdéshez.

2020. 08. 04.

Van-e káros hatása az infrasugárzásnak?

A hősugárzás gyógyító hatásai


Infra sugárzás hatásai
Az utóbbi időben egyre jobban terjednek az alternatív fűtési megoldások. Gyakran alkalmaznak olyan eszközöket, melyek az emberek hőérzetét befolyásolja, a komfortfokozatot emeli. Az alternatív megoldások közzé tartozik az infrasugárzás alkalmazása, az infrapenelek beszerelése. Ezen panelek kapcsán felmerül a kérdés, hogy van-e káros hatása az infrasugárzásnak? Egészséges a hősugárzás?

Mi az infrasugárzás?


Az infrasugárzás vagy infravörös sugárzás a fényhez hasonló elektromágneses sugárzás, melynek hullámhossza a látható fényhez képest nagyobb, a rádióhullámokhoz képest azonban kisebb. Nevét onnan kapta, hogy éppen a látható fénytartomány alatt kezdődik a hullámhossza, ami 780 nm és 1 nm között van, ez éppen a vörös fény hullámhossza alatt van.

Az infrasugárzás érzékelése


Az infravörös sugárzás az emberi szem számára láthatatlan, azonban a bőr idegvégződései melegként érzékeli. Mivel az infravörös sugárzás rendkívül nagy hőközlő, ezért a gyakorlatban és a hétköznapokban hősugárzásnak is nevezzük. Mivel az infravörös sugárzás a hősugárzással lényegében egyenértékű, egészségügyi hatásainak megállapításakor is ebből kell kiindulnunk.

Az infrasugárzás hatása az emberi szervezetre


Az infrasugárzás élettani vizsgálata lényegében egyenértékű a meleg egészségügyi hatásainak vizsgálatával. A testhőmérséklet 1-2 fokkal történő emelése jótékony hatással van a szervezetre: jabítja az anyagcserét, növeli az izzadást, ezzel elősegítve a salaktalanítást, aktiválja az öngyógyító folyamatokat. Nem véletlen, hogy szervezetünk is hőemeléssel küzd a fertőzések ellen.

Amennyiben az emberi test hősugárzásához hasonló infravörös sugárzást alkalmazunk (8-11 nm), akkor azzal jelentősen javíthatjuk a szervezet állapotát.

Káros-e az infrasugárzás?


A jelenlegi tudományos tapasztalatok alapján nem káros, sőt pozitív egészségügyi hatásai vannak. Az infrasugárzás által közvetített hő a szervezet számára hasznos lehet, ezért ezen fűtési megoldás telepítése elsősorban a helyszín adottságainak függvénye.

2020. 05. 07.

Nagykonyhai sütés eszközei

ipari sütő
Takarékos, hatékony, nem hangos

A nagykonyhai sütés eszközei nélkül elképzelhetetlen a vendéglátóegységek mindennapi működése. A sütés azonban nem csak a húsételek készítése során kaphat főszerepet, hanem a snack készítés, vagy desszert készítés során is. Ezért most a teljesség igénye nélkül sorra vesszük melyek azok a berendezések, amelyekre szükségünk lehet, ha sütésre kerülne sor.

Ipari sütő

Az ipari sütők mondhatni alapkellékek, ha húsételeket szeretnénk készíteni. Kivitelüket tekintve a gáz és az elektromos kivitel is alkalmas lehet nagykonyhai használatra, de utóbbi némileg költséghatékonyabb megoldást nyújt.

2020. 04. 18.

Milyen műanyag ipari tartályokat ismerünk


A műanyag gyártó termékkínálata


Tartályok cégeknek műanyagból
Műanyag ipari tartály
A speciális ipari alkalmazásokra gyártott műanyag tartályokat csak megbízható cégtől vásárolhatjuk, aki képes garantálni a kiváló minőséget. Mivel az ipari méretekben alkalmazott tartályok az átlagosnál nagyobb igénybevételnek vannak kitéve, ellenállónak kell lenniük vegyszeres behatásoknak is, csak a megfelelő tanúsítvánnyal ellátott terméket érdemes választani.

A következő iparágban tevékenykedőknek ajánljuk a műanyag tartályokat:

  • építőipar
  • mezőgazdaság
  • élelmiszeripar
  • vegyipar
  • logisztikai cégek.

 A műanyag tartályok típusai


Alapvetően kétféle műanyag tartálytípust gyártja a Hydroflow: folyadéktároló- és ömlesztett anyagokhoz való tartály. Ezek közül a folyadéktároló tartályok rendkívül népszerűek az ipari felhasználók körében, hiszen nem csak tárolásra, hanem a folyadékok szállítására is alkalmasak. A népszerű típusok közül az alábbiakat emelhetjük ki:

  • adagoló tartály
  • VRC négyszögletes tartály
  • vízszintes tartály
  • vízgyűjtő hordó
  • négyszög alapú tartályok.


Műanyag, ipari víztároló tartályok


A műanyagból készülő, ipari felhasználásra szánt műanyag tartályok alkalmasak technikai víz és fertőtlenített ivóvíz tárolására is. Ezek a termékek ivóvízellátó rendszerek részeként is alkalmazhatók, mivel felszerelhetők motoros vagy kézi keverővel, vízszintkapcsolóval, szállításuk mégis könnyű és egyszerű. Ideiglenesen építési területen a vízszolgáltatás megoldására is alkalmazható, akár 35 500 literes méretben.


Fekvő műanyag tartályok


A henger alakú, fekvő kivitelű műanyag tartályokat csak víz tárolására alkalmasak, azonban megerősített kivitelben földalatti víztározóként is megállják helyüket. Hétvégi házakban, mezőgazdasági farmokon itatóvizet vagy öntözővizet tarthatunk bennük, nyaralóövezetben a tűzoltáshoz szükséges víz tárolására alkalmazhatjuk földbe ásott változatban.

A hengeres tartályok mellett, főleg a tárolás egyszerűsége okán nagy a kereslet a négyszög alapú tartályokra is, melyek szintén kiváló minőségben, garanciával készülnek.

2020. 03. 19.

Milyen fertőtlenítő, tisztítószerek pusztítják a koronavírust?


Mit mivel fertőtlenítsünk?


Fertőtlenítés járvány idején
Szakszerű fertőtlenítés
Sokan rohantak és rohannak a patikákba, és a drogériákba és felvásárolják pánikszerűen a fertőtlenítőszereket, anélkül, hogy tudnák, melyik fertőtlenítőszer hatásos az új koronavírus, SARS-CoV-2 ellen.

Hivatalos fórumok szerint, mint minden vírus ellen, ebben a helyzetben is hatékonynak bizonyul a felületek 70 százalékos alkohollal vagy hypo-val való tisztítása. Ezek a szerek pár percen belül elpusztítják a korona- és egyéb vírust, baktériumot. Jelenlegi információk szerint az még vitatott kérdés, hogy a különféle felületeken mennyi ideig képes aktív maradni az új típusú koronavírus.

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy az alábbi fertőtlenítő- és tisztítószerek hatékonyan elpusztítják az élettelen felületeken található koronavírusokat.

  • 70 %-os etanol
  • 0,05-0,1 százalékos nátrium-hipoklorit (NaClO, hypo).

A kereskedelemben kapható háztartási hypo (0,1 százalékos hypo-oldat) az 5 %-os nátrium-hipoklorit oldat 50-szeres hígításának felel meg.

A 60-70 %-ban százalékban etanolt tartalmazó szerek (pl 0,5 százalékos hidrogén-peroxid, illetve a 0,1 %-os hypo-oldat) már 1 perc alatt is jelentősen leredukálják a vírusok számát.


Melyek szerek bizonyulnak kevésbé hatékonynak?


Egyéb biocid hatóanyagoknál ilyen mértékű hatékonyság nem tapasztalható. A 0,05-0,2 százalékos benzalkónium-klorid, vagy a 0,02 százalékos klórhexidin oldatok hatásossága alulmarad az alkoholéval, a hidrogén-peroxidéval és a hypoéval szemben.

A vírusok terjedésétől aggódván, sokan kezdenek nagyobb volumenű fertőtlenítésbe otthonukban, de vajon indokolt ez?

Javasolt egy alapos takarítás a fertőzés kivédésének céljából, azonban nem mindegy hogyan és mivel kivitelezik azt.

Napi fertőtlenítés

Még egyelőre számos aktív dolgozó jár napi szinten munkába. Az irodákban, vagy a tömegközlekedési eszközökön mindig is nagyobb a fertőződésnek való kitettség kockázata, mint zárt közösségekben, vagy az otthon falai között. Ezeken a helyeken koronavírussal fertőződni és azt ily módon hazaszállítani könnyen lehetséges. Az amúgy szokványos, hagyományos takarító műveleteket ezért érdemes kiegészíteni a fennt említett szerekkel, például 0,1 százalékos hypo-oldattal való felmosással, áttörléssel.

Nem minden anyag és felület bírja a hypo-t otthonunkban, ezért az érzékeny felületekre javasolt alkoholos oldatokat használni.

Mindeközben természetesen ne feledkezzünk meg arról, hogy az említett fertőtlenítőszerekkel való érintkezés védőfelszerelést igényel (maszk, esetenként védőszemüveg, védőruházat, gumikesztyű viselése javasolt.)

Az általános egészségünk megőrzése céljából mindig szem előtt kall tartani, hogy a fertőtlenítőszerek belégzése károsan érintheti a légutakat, fontos betartani a használatukhoz javasolt irányelveket.

Egyéb, kereskedelmi forgalomban lévő, vagy szomszédtól származó kisüsti ilyetén célú felhasználása nem ajánlott.

2019. 12. 09.

Műanyag alapú merev falú tárolóeszközök


Üreges csomagoló tartályok


Műanyaghordó gyártás vásárlás
Legyártott műanyag hordók
A műanyag alapú merev falú csomagolóeszközök csoportjában meghatározó jelentőséggel az üreges testek és a különböző szállító-, tároló-, kezelőládák és rekeszek bírnak.

Az üreges testek gyártási helye lehet a műanyagfeldolgozó üzem, de nagyon gyakran a csomagolandó terméket gyártó vállalat töltőüzeme mellett gyártják őket, mert szállításuk nagyobb távolságra gazdaságtalan.

Műanyag gyártási technológiák


A gyártási technológia leggyakrabban a fúvás (extrúziós fúvás, fröccsfúvás, nyújtófúvás), ez nagy sorozatok gyártására alkalmas. Kis sorozatokhoz a rotációs öntés megfelelő, mert a szerszámköltség viszonylag kicsi. Nyomásálló üreges testeket erősített műanyagból (általában üvegszál-erősítésű poliészterből) gyártanak. A műanyag üreges testeket általában hőre lágyuló, ritkábban hőre keményedő műanyagból gyártják. 2/3 részük nagy sűrűségű polietilénből készül, mert viszonylag olcsó, megfelelő merevségű és szilárdságú, hidegálló, jól feldolgozható.

Hátránya, hogy az oxigént viszonylag nagy mértékben átereszti, ezért oxigénre érzékeny folyadékok tárolására nem ajánlható.

Polietilén tartályok és palackok


A modern üreges testek gyártása során polietilén-tereftalát-ot használnak. A PET előnyei a nyújtófúvás technológiájának bevezetésével mutatkoztak meg. Ezzel egyrészt felére csökkentették a palackok gázáteresztő képességét, másrészt négyszeresére emelték a tárolóedények falának szakítószilárdságát.

Az eddig felsoroltakon kívül a polikarbonát és a polisztirol is kiválóan alkalmas üreges testek, palackok és nagy űrtartalmú kannák készítésére.

Kannák és műanyag tartályok, hordók


A kannák és hordók, ipari műanyag tartályok alapanyaga legtöbb esetben nagy sűrűségű polietilén, újabban lineáris kis sűrűségű polietilén, előállítási technológiájuk pedig extrúziós fúvás vagy rotációs öntés. A kannákat, ballonokat általában 30 literig többnyire kézzel vagy kézzel is mozgatják, ezért gondosan kiképzett fülekkel kell ellátni őket.

A hordók közül a kisebb űrtartalmúak szintén fogóelemmel készülnek. Alakjuk hengeres vagy kihasasodó. Megfogásukat és rögzítésüket hosszanti vagy keresztirányú bordázatokkal lehet elősegíteni.

2019. 09. 28.

Tanácsok külső laptop akkumulátor töltéséhez

 Külső akkumulátor töltése


laptop akkumulátor töltés
Ahogy minden beépített akkumulátor esetén, úgy az egyre inkább terjedő félben lévő külső akkumulátorok estén is érdemes odafigyelnünk a töltés mikéntjére, hogy minél hosszabb élettartamot tudjunk kicsikarni hordozható energiatárolónkból. Ehhez csupán néhány alapvető szabályt kell betartanunk.

Tartsuk be a töltési időt


Legyen szó 3.000-es, 5.000-es, 10.000-es, vagy 20.000-es hordozható akkumulátorról, mindig törekedjünk arra, hogy minél inkább feltöltött állapotban tartsuk. Egy kisebb kapacitással rendelkező akkumulátor jellemzően kisebb töltési sebességgel is rendelkezik mindkét irányba, vagyis óránként ő maga is kisebb mennyiségű energiát képes felvenni. Egy nagyobb akkumulátor esetén a kapacitás mellett valószínűleg a töltési sebesség is többszöröse a kisebb típusokhoz viszonyítva. Ezáltal arányaiban szinte ugyanannyi időbe telik feltölteni a kisebb és a nagyobb kapacitású akkumulátorokat is. Ez az érték jellemzően 3-4 óra szokott lenni, tehát nem egy gyors folyamatról beszélünk.

Figyeljük az akkumulátor jelzéseit


Minden akkumulátor esetében jellemző, hogy a töltöttségi állapotot egy, vagy több LED lámpácska jelzi számunkra. Ezek eszközökként változnak, valamelyik esetben eltérő színkombinációkkal találkozhatunk, de van hogy egységes színvilágításból állapíthatjuk meg az aktuális energia szintet. Mivel ez egy termék specifikus jellemző, ezért mindig olvassuk el a használati utasítást és a szerint értelmezzük az állapotjelzést.

Tartsuk be a szokásos szabályokat


Külső akkumulátorok esetében technológiai szempontból két típussal találkozhatunk: az olcsóbb, cserébe nagyobb, nehezebb és könnyebben melegedő típus az úgynevezett „18650”-essel, valamint a praktikusabb és megbízhatóbb, viszont drágább lítiumos fajtával (lithium polymer vagy Li-Polymer). Mivel mindkét fajta ugyanúgy ellátja a feladatát, a vásárló egyéni döntése, melyik technológiával gyártott  termék típust választja.

Viszont láthatjuk, hogy mivel ugyanazon technológiával készülnek mint az összes többi akkumulátor, ezért a töltés során itt is ugyanazok a szabályok érvényesek, vagyis:

  • a töltöttségi szintet tartsuk nagyjából 20-90% között
  • sose hagyjuk teljesen lemerülni
  • tároljuk száraz, hűvös helyen
  • ne hagyjuk túlmelegedni
  • óvjuk a sérülésektől

Mit ne csináljunk?


Van azonban néhány alapvető szabály, amit szintén be kell tartanunk, ezek pedig az alábbiak kerülése:

Ne tegyünk rá elosztót

 

Nagyon fontos, hogy sose használjuk USB elosztóval való töltésre. Ilyen esetben ugyanis a kimenő feszültség is eloszlik az USB elosztón és így a csatlakoztatott eszközök nem töltődnek, cserébe viszont a külső akkumulátor rendkívül gyorsan lemerül.

Ha több eszközt szeretnénk tölteni, akkor vásároljunk inkább olyan külső energiahordozót, melyen több kimeneti csatlakozó van.

Ne töltsük, miközben tölt

 

Rendkívül rosszat tesz az élettartamnak, ha egyidejűleg töltjük magát a külső akkumulátort és azon keresztül egy további készüléket. Ráadásul így a töltési idő is megnő, ami így csak felesleges idő és pénzpazarlás.

Töltsük megfelelő töltővel


Kifejezetten rosszat tehet az akkumulátornak, ha nagyobb teljesítményű töltőre csatlakoztatjuk, mint amit fel tud venni. Ilyen esetben könnyen felpúposodhat a burkolat, ami egyben a külső akkumulátor halált is jelenti egyben.

2019. 04. 11.

Kémiai tartósítás

A klór-dioxid mint tisztító és tartósítószer


Élelmiszer tartósítása és tárolása
Tartósítószer az élelmiszeriparban
Az élelmiszerek kémiai tartósítása egyike a legősibb tartósítási módszereknek, a klór-dioxid alkalmazása viszont az egyik legmodernebb megoldás. A sózást, cukrozást már akkor alkalmazták, amikor a mikroorganizmusok létezéséről az embernek még fogalma sem volt. A tartósítóipar ma tudatosan nyúl a vegyi tartósítási eljárásokhoz, de felismerve a vegyszer káros hatását, törekszik azok alkalmazásának korlátozására, illetve a biztonságosabb oldatok, például a klór-dioxid alkalmazására.


Tartósítószerek hatása az embriszervezetre


A mikrobasejtek működését gátló vagy azokat elpusztító kémiai anyagok az emberi szervezetre sem hatástalanok. A tartósítóipar ezért a fizikai tartósítási módszereket részesíti előnyben és csak azokat a kémiai tartósítóanyagokat alkalmazza, melyek az emberi szervezetre nem veszélyesek.

Az élelmiszerek mikroorganizmusok okozta nemkívánatos elváltozását megakadályozó, de legalábbis késleltető kémiai anyagokat tartósítószernek nevezzük. A tágabb értelmezésbe beletartoznak azok a vegyületek is, amelyek viszonylag nagy koncentrációban használnak és amelyek tartósítóhatásukon kívül a termék elkészítéséhez, ízének kialakításához is szükségesebb, esetleg az ivóvíz fertőtlenítéshez használatosak.

Szűkebb értelmezésben a tartósítószerek a mikrobiológiai hatásuk mutat viszonylag kis koncentrációban alkalmazott vegyületek, és a termék érzékszervi tulajdonságainak kialakításában nem szerepelnek.

A tartósítószerek alkalmazásának feltételei:


  • az emberi szervezetre ártalmatlan legyen
  • hatásos legyen a káros mikroorganizmusok minden fajtájával szemben
  • ne befolyásolja az élelmiszer érzékszervi tulajdonságait
  • könnyen kezelhető, felhasználható és olcsó, gazdaságos legyen
  • kimutatására és meghatározására megbízható módszer álljon rendelkezésre.

Ezeket a követelményeket mindenben kielégítő élelmiszer-tartósító szer a ma használt vegyületek között ritka, ezért folyamatosak a kutatások. Jelenleg a klór-dioxid szer vizsgálata alapján mondhatjuk el, hogy a legtöbb követelménynek megfelel.

A tartósítószerek hatásmechanizmusa


A tartósítószerek hatásának módja általánosságban három lehetőség egyike vagy együttese:

  • az élelmiszerbe vitt kémiai anyagok oldószere a víz, ezért az élelmiszer vizes fázisában oldott anyagok mennyisége befolyásolja a szabad víztartalmat, a vízaktivitást, ilyen hatást gyakorol a só és a cukor
  • a kémiai anyag lehet ionos jellegű, amely oldott állapotban ionjaira disszociál, befolyásolva a közeg ionegyensúlyát, legfeltűnőbben a pH-t, ilyenek például az étkezési savak
  • az oldott anyag, kémiai jellegében rejlő, sajátos mikroorganizmus-ellenes hatást fejt ki, ilyen a klór-dioxid.

2019. 02. 19.

Medence vizének fertőtlenítése

Medencetisztító eszközök és szerek


Klór-dioxid fertőtlenítés medencéknél
Medence vizének fertőtlenítése
A medence tisztítását és fertőtlenítését rendszeresen kell végezni, a megfelelő berendezések és tisztítószerek alkalmazásával. Fantasztikus élményt nyújtanak a kertben létesített medencék, melyek egyik előnye, hogy tulajdonosának nem kell osztoznia idegenekkel a fürdőzés örömeiben. A saját medence azonban egy komoly hátránnyal is jár, hiszen vize emberi beavatkozás nélkül gyorsan koszolódik, elszíneződik. Az algás biofilm nemcsak esztétikai probléma, hanem baktériumok, fertőzések és különféle apró élőlények tápanyaga. A medence biztonságos használata csak a rendszeres klóros fertőtlenítéssel és szűrőberendezések üzembe helyezésével biztosítható.

Módszerek a medence vizének tisztítására


Az ivóvíz és a tiszta víz hatalmas kincs, emellett nem olcsó mulatság. A medence vizét a modern technológiáknak és berendezéseknek köszönhetően takarékosan és biztonságosan tarthatjuk tisztán. A tisztításnak és fertőtlenítésnek az alábbi főbb típusait alkalmazzuk:

  • fizikai tisztítás – mechanikai szűrőberendezések és eszközök alkalmazásával
  • kémiai tisztítás – kémiai szerek, fertőtlenítő oldatok alkalmazásával
  • elektrofizikai víztisztítás – az elektromos áram hatásainak kiaknázásával.

Milyen módszerrel tisztítsuk medencénket?


A medencék vizének biztonságos használata a tisztító és fertőtlenítő megoldások kombinálásával érhető el. Elsősorban a nagy méretű lebegő anyagoktól kell megtisztítani a medencét, ehhez szűrőberendezéseket alkalmaznak, melyek eltávolítják a lebegő szennyeződéseket a medence vizéből.

A fertőzések elkerülése és megelőzése érdekében szükség van a víz fertőtlenítésére is, mely csak fertőtlenítő szerek alkalmazásával végezhető el alaposan és gazdaságosan. A legelterjedtebb megoldás a klórszármazékok adagolása közvetlenül a medence vizébe. A legújabb technológia a klór-dioxid-ot helyezi előtérbe, mely biztonságosan és hatékonyan pusztítja a fertőzéseket és baktériumokat. A szer előnye, hogy más kis mennyiségű oldatában is képes elpusztítani a pseudomonas és a legionella baktériumokat.

2019. 01. 25.

Ivóvíz fertőtlenítő szer.

Vízkezelés nagyüzemi módszerei


Víztisztítás klór-dioxid szerrel
Fertőtlenített ivóvíz
Kevéssé ismert tény, hogy a nem megfelelően kezelt vizekben felhalmozódó biológiai fertőzések révén évente több mint 3 millió ember hal meg a világon. Az egészségmegőrzés egyik alapvetően fontos kritériuma a kellőképpen fertőtlenített ivóvíz. Az ivóvízkezelés során különféle módszereket, adalékanyagokat é technológiákat alkalmaznak világszerte. A fertőtlenítésre általában klórt, valamilyen klór származékot, klór-dioxidot és ózont használnak.

A klór alkalmazásának azonban több hátránya is van. A túlklórozott víz rákkeltő lehet, emellett marja a vízvezetékrendszer csöveit, melyről további szennyezőanyagok leválása történhet. A klór-dioxid ezzel szemben nem reagál a vízcsövekkel, azonban leoldja a biofilmet és elpusztítja az abban található baktériumokat.

Milyen fertőtlenítést alkalmazzunk?


Az ivóvíz fertőtlenítésének többféle módszerét ismerjük és alkalmazzuk napjainkban. A tisztítás és fertőtlenítés egyik módja a víz szűrése, hiszen az aktív szénszűrők vagy a fordított ozmózis elvén működő berendezések akár 99,9%-os tiszta vizet is produkálhatnak, tehát ez biztonságosan fogyasztható.

UV fény


Az UV sugarak alkalmazása a víz utókezelésére bevett gyakorlat. Az UV lámpát általában a fizikai szűrőberendezés után kötik be a vízvezeték rendszerbe, ezután semmilyen karbantartást nem igényel. Nagyipari felhasználásra és családi házakban egyaránt alkalmazható a rendszer.

Klór-dioxid bekeveréssel


Egyre szélesebb körben terjed a klór-dioxid felhasználásával végzett ivóvíz előállítási technológia. A rendszer sokkal biztonságosabb és hatékonyabb a hagyományos klórozásos eljáráshoz képest. A berendezés minimális karbantartást igénye, általában a feltöltésre kell figyelmet fordítani csupán.

A vízkezeléshez szükséges fertőtlenítő szer kiválasztása során figyelembe kell venni annak árát, hatékonyságát és gazdaságosságát is. Nem mindegy, hogy az adott technológiával mennyire biztonságos ivóvizet állítunk elő.