PR-cikk elhelyezés. Kérj árajánlatot: » KAPCSOLAT « Szolgáltatás Budapest. Életmód - Télikert - Laptop. Honlap SEO

2020. 03. 19.

Milyen fertőtlenítő, tisztítószerek pusztítják a koronavírust?


Mit mivel fertőtlenítsünk?


Fertőtlenítés járvány idején
Szakszerű fertőtlenítés
Sokan rohantak és rohannak a patikákba, és a drogériákba és felvásárolják pánikszerűen a fertőtlenítőszereket, anélkül, hogy tudnák, melyik fertőtlenítőszer hatásos az új koronavírus, SARS-CoV-2 ellen.

Hivatalos fórumok szerint, mint minden vírus ellen, ebben a helyzetben is hatékonynak bizonyul a felületek 70 százalékos alkohollal vagy hypo-val való tisztítása. Ezek a szerek pár percen belül elpusztítják a korona- és egyéb vírust, baktériumot. Jelenlegi információk szerint az még vitatott kérdés, hogy a különféle felületeken mennyi ideig képes aktív maradni az új típusú koronavírus.

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy az alábbi fertőtlenítő- és tisztítószerek hatékonyan elpusztítják az élettelen felületeken található koronavírusokat.

  • 70 %-os etanol
  • 0,05-0,1 százalékos nátrium-hipoklorit (NaClO, hypo).

A kereskedelemben kapható háztartási hypo (0,1 százalékos hypo-oldat) az 5 %-os nátrium-hipoklorit oldat 50-szeres hígításának felel meg.

A 60-70 %-ban százalékban etanolt tartalmazó szerek (pl 0,5 százalékos hidrogén-peroxid, illetve a 0,1 %-os hypo-oldat) már 1 perc alatt is jelentősen leredukálják a vírusok számát.


Melyek szerek bizonyulnak kevésbé hatékonynak?


Egyéb biocid hatóanyagoknál ilyen mértékű hatékonyság nem tapasztalható. A 0,05-0,2 százalékos benzalkónium-klorid, vagy a 0,02 százalékos klórhexidin oldatok hatásossága alulmarad az alkoholéval, a hidrogén-peroxidéval és a hypoéval szemben.

A vírusok terjedésétől aggódván, sokan kezdenek nagyobb volumenű fertőtlenítésbe otthonukban, de vajon indokolt ez?

Javasolt egy alapos takarítás a fertőzés kivédésének céljából, azonban nem mindegy hogyan és mivel kivitelezik azt.

Napi fertőtlenítés

Még egyelőre számos aktív dolgozó jár napi szinten munkába. Az irodákban, vagy a tömegközlekedési eszközökön mindig is nagyobb a fertőződésnek való kitettség kockázata, mint zárt közösségekben, vagy az otthon falai között. Ezeken a helyeken koronavírussal fertőződni és azt ily módon hazaszállítani könnyen lehetséges. Az amúgy szokványos, hagyományos takarító műveleteket ezért érdemes kiegészíteni a fennt említett szerekkel, például 0,1 százalékos hypo-oldattal való felmosással, áttörléssel.

Nem minden anyag és felület bírja a hypo-t otthonunkban, ezért az érzékeny felületekre javasolt alkoholos oldatokat használni.

Mindeközben természetesen ne feledkezzünk meg arról, hogy az említett fertőtlenítőszerekkel való érintkezés védőfelszerelést igényel (maszk, esetenként védőszemüveg, védőruházat, gumikesztyű viselése javasolt.)

Az általános egészségünk megőrzése céljából mindig szem előtt kall tartani, hogy a fertőtlenítőszerek belégzése károsan érintheti a légutakat, fontos betartani a használatukhoz javasolt irányelveket.

Egyéb, kereskedelmi forgalomban lévő, vagy szomszédtól származó kisüsti ilyetén célú felhasználása nem ajánlott.



Milyen fertőtlenítő, tisztítószerek pusztítják a koronavírust? A háztartásban is megtalálható szerek segítségével fertőtleníthetünk, sikeresen felvehetjük a harcot a koronavírus ellen. További érdekes és hasznos témákat ajánlunk: fertőtlenítés az iparban, fertőtlenítő szer a fogászatban, vírus kezelése, tisztítás szakszerűen, járvány megelőzése, orvos Budapest 13. kerület.

Nincsenek megjegyzések: