PR-cikk elhelyezés. Kérj árajánlatot: » KAPCSOLAT « Szolgáltatás Budapest. Életmód - Télikert - Laptop. Honlap SEO

2007. 06. 25.

Értelmező szótár+

 

Könyvhét, Budapest - ajándék könyvnek néztem meg a fogát!


Ígéretemhez híven írok pár sort a budapesti Tinta Kiadó nagy vállalkozásáról, az új 2 kötetes értelmező szótárról. Alapvetően abban különbözik a korábbi akadémia kiadványtól, a Magyar Értelmező Kéziszótártól, hogy (mint ezt Kiss Gábor igazgató is kifejtette) kevesebb szóról ad több információt. És valóban. A MÉKSz 70.000 címszavával szemben az az ÉrtSz+ csak 16.000-at tartalmaz, viszont voltaképp egy szinonima- és egy etimológiai szótárt is magában foglal, lévén közli a kifejezések rokon és ellentétes értelmű szavait, valamint eredetét.

További pluszok: minden értelmezéshez külön példamondatokat, gyakran irodalmiakat kapunk, jelzést találunk az egyes szavaknak a nyelvünkben való előfordulási gyakoriságáról, ezen felül pedig a szótár, minden elődjétől és rokonától eltérően, 55 olyan címszót és 115 olyan értelmezést is tartalmaz, amelyek a határon túli magyar nyelvváltozatokból kerültek bele az összmagyar alapszókincsbe. Ez sok egyéb mellett azért is hasznos, mert a távolról érkezőket folyton "ez így nem helyes" felkiáltással javítgatóknak most jól meg lehet felelni, rábökve a regionális nyelvekben használatos szavakra, alakzatoktra.

Tovább a teljes cikkhez: Értelmező szótár+
- blogbejegyzésem a Értelmező szótár+ kifejezésre keresve sokáig az organikus Google-találatok közt első helyen szerepelt.

Más: marketing szöveg írás - honlaptartalom

Nincsenek megjegyzések: